Pressrelease: Midnattssolsrallyt på Gelleråsen

Bil som deltar i Midnattssolsrallyt

Nu är Midnattssolsrallyt tillbaka på klassisk mark. 2021 och 2022 kommer tävlingen att utgå från Gelleråsen. Det blir bland annat varvlopp i ny tappning säger Per Carlsson, Midnattssolsrallyt, och Richard Göransson, Gelleråsen Arena. Pressbild: Midnattssolsrallyt

Racerbanan Gelleråsen utanför Karlskoga blir start- och målplats för Midnattssolsrallyt 2021. Ett av Europas största historiska rallyn är därmed tillbaka på historisk mark.

Redan nu är det mesta klart inför Midnattssolsrallyt 2021, och Gelleråsen Arena strax norr om Karlskoga blir tävlingens start- och målplats, tillika serviceplats.
– Vi brinner för motorsport och därför är vi stolta och glada över att Midnattssolsrallyt har valt Gelleråsen både 2021 och 2022. Vi ska göra allt vi kan för att tävlingen ska bli en succé, lovar Richard Göransson, Gelleråsen Arena.
Det finns en historisk koppling mellan Midnattssolsrallyt och Gelleråsen. Under i stort sett varje Midnattssolsrally mellan åren 1955 och 1964 kördes varvlopp på banan.

– Varvloppen är något som vi tagit fasta på, och under tävlingen har vi planerat in moderna motsvarigheter i form av Super Special Stages på Gelleråsen Arena, både under onsdagen och fredagen, berättar Per Carlsson, Midnattssolsrallyt.
I det andra Midnattssolsrallyt som kördes, 1951, var tävlingens första specialsträcka den numera klassiska Stadrasträckan norr om Gelleråsen. Men innan dess hade ekipagen gemensam start i Karlskoga.

– Midnattssolsrallyt är en klassisk tävling och jag tycker att det är fantastiskt att den är tillbaka på klassisk mark. Enligt mig är tävlingen en av de bästa i hela Europa i sin genre, både sportsligt och publikmässigt, säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Han är mest känd som racerförare men har även kört Midnattssolsrallyt sex gånger.
Själva tävlingen pågår likt tidigare år mellan onsdag och lördag, 7-10 juli för att vara exakt, och är uppdelad i tre etapper med nattuppehåll.

– Vi har kunnat använda stora delar av arbetet vi lade ner inför 2020 års rally. Det gör att vi ligger långt fram både i planering och genomförande, inte minst tack vare ett stort engagemang från klubbar och tävlande, avslutar Philip von Mecklenburg från arrangörsklubben KAK.

Midnattssolsrallyfakta och historik

KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K och har körts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. KAK Midnattssolsrallyt ska erbjuda deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Deltagarna ska erbjudas en trevlig samvaro med god mat i en anda av nostalgisk motorsportkultur där helhetsupplevelsen tillsammans med tävlingsmomentet utgör den klassiska Midnattssolsrallyandan.
KAK Midnattssolsrallyt 2021 körs den 7/7-10/7. Rallyt är öppet för bilar byggda 1990 eller tidigare och antalet tävlande är begränsat till cirka 200 ekipage. Årets tävling har Gelleråsen strax norr om Karlskoga som start-, mål- och serviceplats. Rallyt är cirka 90 mil långt totalt med ungefär 20 specialsträckor på omkring 16 mil. Tävlingen körs i tre etapper med nattuppehåll.